جعفرآباد مغان
جعفرآباد ، شهری در شهرستان بیله سوار در استان اردبیل. این شهر، مرکز بخش قشلاق دشت است و در حدود 26 کیلومتری شمالغربی شهر بیلهسوار (مرکز شهرستان)، در دشت مغان، در ارتفاع حدود 220 متری قرار دارد. بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش قشلاق دشت شهرستان بیله سوار در سال ۱۳۸۵ برابر با ۲۵۰۳۳ نفر بوده است .
جعفرآباد زمستانهای معتدل و تابستانهای گرم و خشک دارد. میانگین حداکثر دمای سالانه آن ْ6ر20، میانگین حداقل دمای آن ْ6ر8، است. بادهای محلی، از جمله خزر/خَزَریلی از مشرق و باد آقیل (یا باد سفید، معروف به باد گَرْمیج) از مغرب به آنجا میوزد. آب آشامیدنی شهر از آبراهه دشت مغان و تأمین میشود.
شهر جعفرآباد از راه اصلی با شهرهای گِرمی (مرکز شهرستان گرمی) در جنوب به طول حدود هشتاد کیلومتر و پارسآباد (مرکز شهرستان پارسآباد) در شمال به طول حدود 35 کیلومتر مرتبط است. از راه فرعی نیز با آبادیهای بخش، از جمله شورگُل (مرکز دهستان قشلاق جنوبی) در جنوب غربی به طول حدود چهل کیلومتر و آبادی بابک (در حدود بیست کیلومتری شمال غربی شهر بیلهسوار)، ارتباط دارد. گسترش محدوده شهری جعفرآباد نیز در جهت شمال غربی ـ جنوب شرقی، و به صورت طولی است و راه اصلی بیلهسوار ـ پارسآباد از وسط آن میگذرد .
اقتصاد شهر عمدتاً متکی به کشاورزی (به ویژه کشت گندم و جو) و دامپروری در دشتهای پیرامونِ شهر است. طبق سرشماری 1375 ش، حدود 45% ساکنان شهر در بخش کشاورزی، حدود 20% در بخش صنعت و بقیه در بخش خدمات فعالیت داشتهاند. برخی اهالی آن در کشت و صنعت پارس (به مساحت هجده هزار هکتار در دشت شمال و شمالغربی شهر) اشتغال دارند. در کنار شهر جعفرآباد، دو سیلو (انبار غله، یکی با ظرفیت هفت هزار تُن و دیگری با ظرفیت یکصد هزار تُن) و واحد صنعتی دامپروری، ، در شمالغربی شهر (احداث در 1344 ش)، فعال است . همچنین این شهر دارای یک مرکز تحقیقات و آزمایش کشاورزی و دامپروری و دو بوستان به نامهای پارک جنگلی به مساحت هشتادهزار متر مربع،و فدک به مساحت هفت هزار متر مربع، ميباشد. محل شهر جعفرآباد و دشتهای پیرامون آن، در گذشته قشلاق عشایر شاهْسَوَن به شمار میرفت. ظاهراً به سبب موقعیت مناسب جغرافیایی، اولین فعالیتهای عمرانی منطقه در آنجا آغاز شد. با شروع فعالیتهای عمرانی ، هسته اولیه آبادی شکل گرفت و با اجرای طرحِ هادی روستایی (از طرحهای عمرانی روستایی که بنیاد مسکن انقلاب اسلامی تهیه و اجرا میکند) بافت مسکونی آن منظمتر شد.
نام آبادی جعفرآباد در گذشته یوشان آباد(یوشان، نام گیاهی در منطقه) بود.
این شهر سه مسجد دارد که یکی از آنها مسجدجامع است. اهالی آن شیعه دوازده امامیاند و به فارسی و ترکی آذری سخن میگویند.
|